Föräldraskapets många konstellationer

Det finns många olika sätt att se på föräldraskap. En är det juridiska synsättet som presenteras i föräldrabalken.
Ett annat, är det vanligaste- biologiskt föräldraskap- där barnet bor och fostras av sina biologiska föräldrar.
Sedan finns det bonusfamiljer där barnen lever ihop med en biologisk förälder och både biologiska syskon och bonnussyskon och sin förälders partner.
Ett föräldraskap är det delade föräldraskapet. Av olika anledningar delar föräldrarna uppfostran av sina barn med kanske ett familjehem/kontaktfamilj eller kanske med sina egna föräldrar, alltså barnets mor- och farföräldrar.
 
Min uppfattning är att barn kan reagera både positivt och negativt på olika konstellationer. Enligt min erfarenhet finns det vissa saker man som vuxen bör tänka på för det ska bli bra för barnet. (vill påpeka att detta är individuellt och väldigt beroende av hur familjen sett ut innan, relationerna m.m.)
En del barn upplever det lugnare när föräldrarna separerar, en del upplever också att de får mer tid med föräldrarna. Vet många föräldrar med som upplever detta. Särskilt om samboendet präglats av bråk så ingen av föräldrarna orkat engagera sig fullt ut i barnen.
När en förälder och barn ska ingå i en bonusfamilj är det bra att vara tydlig inför barnet och inför varandra, som vuxna. Gemensamma regler och förhållningssätt är bra att prata igenom.
 Många barn jag träffat upplever sig ensamma när de ingår i en bonusfamilj för de saknar sin biologiska förälder. Att bli en enda storfamilj för snabbt kan lätt bli förvirrande för en del barn. Skynda långsamt och låt familjen i eget tempo växa ihop allteftersom tiden går.
 
Ett tips är att ha egentid med sina egna barn. Att ha lite mer tid med de barn man har med sig in i storfamiljen. Att du som förälder till dina/ditt barn är den som har kontakt med skola, föräldrar till kompisar m.m
 
Om barnet har två aktiva biologiska föräldrar som är separerade så är det dom som ska gå på utvecklingssamtal i skolan. Det är ni som har ansvaret för erat barn och det är ni som ska gemensamt fostra erat barn. Om barnet har en aktiv förälder tycker jag ändå att den föräldern ska på på t ex utvecklingssamtal, i alla fall till en början. Det är i första hand dig och barnet det gäller.
 
Man kan tänka så att barnet har inte valt det här, barnet har sina/sin föräldrar. Sedan kan den nya bonusföräldern fylla ett tomrum, få fin relation med ditt barn och vara ett lyft för ditt barn.
 
 
Allmänt | barn, föräldrarollen, föräldrar,uppfostran, uppväxt, förhållningssätt, bonusfamilj, separerade föräldrar,relation | |
Upp