Skolan
Det är viktigt att du som förälder känner förtroende för barnets lärare och fritidspersonal. Det jag upplever är att en del föräldrar misstror/litar inte på personalen när de beskriver barnet annorlunda än hur föräldern upplever barnet.
Jag tror att mycket av det beror på det som tagits upp i föregående inlägg, att barnet har ett annat beteende i skolan än hemma. Som förälder kan det vara svårt att förstå den bilden skolan beskriver, om den skiljer sig för mycket åt från förälderns bild av barnet.
Det du som förälder kan tänka på är att barnet kan ha olika beteenden eftersom miljöerna är så olika. Personalen i skolan och fritids träffar ditt barn flera timmar om dagen och får en bra bild av hur ditt barn fungerar i olika skolsituationer. Det är utifrån de timmarna personalen beskriver ditt barn. Den tiden barnet är hemma stämmer din bild, som förälder bäst.
Det kan kanske tyckas att personalen beskriver väldigt speciella situationer och du som förälder kanske undrar vad det har för betydelse om barnet klarar av det eller inte. I det stora livet kanske den situationen är pytteliten men den kan vara en pusselbit i ditt barns skolgång. Situationen kanske kommer igen i olika moment i skolan. Det är ändå i skolan ditt barn kommer vistas många timmar/vecka så det är viktigt att ditt barn fungerar bra där.
Vad kan du som förälder göra om det inte fungerar optimalt för ditt barn i skolan eller fritids?
Jag tycker att du som förälder ska vara med i skolan några tillfällen. Du får då en inblick i hur lektioner går till, hur klassen är och hur läraren möter klassen. I många fall är det så att ditt barn inte "är som det brukar" vara en vanlig skoldag eftersom du är med. Du får en ändå en känsla för skolmiljön.
Prata med personalen! Om ditt barn berättar saker hemma om skolan som du upplever konstigt eller på annat sätt reagerar på så kontaktat personalen och fråga om det. Ibland är det missförstånd, ibland stämmer det och ibland har ditt barn hittat på det.
Det bästa är om ni kan samarbeta och kanske komma överens om gemensamt förhållningssätt. T ex belöningssystem, eller att det är fokus några veckor på en sak.
En del föräldrar vill ha dagliga rapporter för att kunna möta sitt barn hemma. I andra fall mailar/ringer läraren hem en gång i veckan med veckorapport.
Det är viktigt att du som förälder förmedlar information till läraren t ex om läxläsningen inte fungerar alls hemma, barnet är ilsket när det kommer hem från skolan, om barnet inte vill gå till skola/fritids. Oftast kan personalen på skolan/fritids möta upp er och göra vissa förändringar som underlättar för barnet.