Skolvägran

En del barn vill i perioder inte komma till skolan. Från att ha gillat skolan så vägrar barnet gå till skolan. Det blir en stor frustration hos föräldern och ofta är det bråk och gråt på morgonen, kanske redan på kvällen innan.
 
Skolvägran, kan enligt mig, bero på flera olika faktorer t ex
- barnet har separationsångest från föräldrarna
Är vanligt. Barn kan i perioder få separationsångest utan att det direkt beror på något. Påverkansfaktorer är skilsmässa, sjukdom hos en förälder, att en förälder är hemma dagtid, psykiskt sjukdom hos föräldern, alkoholmissbruk hos föräldern. Ibland handlar det om att barnet är tight knutet (kanske lite för tight)  till en förälder och har svårt att vara ifrån föräldern. Det kan också vara att barnet vill ha koll på föräldern t ex som vid sjukdom eller missbruk.
 
- trivs inte i skolan (se förra inlägget)
 
- barnet har egna svårigheter t ex en diagnos.
Barnet kan ha ångest eller vara allmänt oroligt och övergångar kan då vara jobbigt t ex överlämning mellan hemmet och skolan. När barnet väl kommit till skolan fungerar dagen bra sedan.
 
 Hur kan man som förälder hjälpa sitt barn?
Min grundinställning är att barnet ALLTID ska till skolan. Om barnet får vara hemma så är det så många gånger svårare att få barnet till skolan sedan.
Om du som förälder vet mig dig vad barnets skolvägran består i behöver du hjälpa barnet att "undanröja" det hindret.
Om skolvägran beror på dig (sjukdom, hemma dagtid m.m) behöver du ta dig en funderare på din situation och ta hjälp om det behövs. Du behöver prata med barnet om det och avlasta ansvar, skuld, oro från barnet. Vänd dig till socialtjänst, landsting eller skolkurator om ni behöver hjälp att reda ut en familjesituation i obalans eller få tips och råd.
 
För att underlätta för barnet att komma till skolan behöver du som förälder kontakta skolan (se tidigare inlägg i veckan). Skolan kan kanske möta upp ditt barn på morgonen. En del barn vill bli lämnade i klassrummet lite före resten av klassen kommer. Då kan du som lämnar vara med en liten stund och lämna över lugnt till personalen i klassrummet.
 Det kan också vara så att det blir för stressigt på morgonen om ni lämnar tidigt så testa en period att lämna senare (ta en paus från t ex morgonfritids och lämna vid skolans start). Då blir kanske morgonen lugnare hemma och barnet får tid till förberedelse.
Om det fungerar bättre när någon annan lämnar (den andre föräldern, åker med en kompis, mor-far föräldrar) så testa det.
 
Det är viktigt att barnet får förklarat för sig varför den kanske inte går till skolan. Om barnet har oro eller ångest behöver barnet få veta det och få förklarat för sig att det är en naturlig reaktion, inget farligt och att det går över. Det samtalet kan du som förälder ha med ditt barn eller skolkuratorn eller skolsköterskan.
 
För många barn går skolvägran över efter en period, när vissa förändringar är gjorda. De barn som kanske har en djupare problematik som en diagnos där kan behövas specialanpassningar t ex anpassad studiegång, mer stöd i skolan, ni som familj kan behöva stöd.
 
 
Skola | skola, skolbarn, lärare, förälder, föräldrarollen, beteende, ont i magen, ont i huvudet, barn, trivs inte i skolan, skolvägran, föräldrablogg, familjeblogg,barn med diagnos, alkoholmissbruk, psykisk sjukdom, separationsångest, mobbning i skolan | |
Upp